Arhiv Kategorije: Bolezni in Simptomi

Pogoste alergije

Deli s prijatelji

  Pogosti alergeni, ki povzročijo alergijo

  V primerih, ko je naše telo v stiku z nekaterimi snovmi – alergeni, se odzove z alergično reakcijo, ki se pojavi v različnih oblikah kot srbenje, smrkanje, solzne ali rdeče oči, izpuščaji, težave z dihanjem in podobno.

  Vsak organizem je unikaten, zato se različno odzovemo na alergene, nekateri so imuni, drugi pa ob stiku z alergenom doživijo alergično reakcijo. Najpogostejši alergeni so cvetni prah, domače živali, insekti, zdravila, prah, pršice in prehrambeni izdelki.

  Vrste alergenov:

  Alergeni, ki se prenašajo po zraku

  Gre za majhne in lahke delce, ki lebdijo v zraku in jih težko zaznamo s prostim očesom. Vdihnemo jih skozi nos in ko pridejo do pljuč lahko povzročijo reakcijo kot sta rinitis in astma. Nekateri izmed teh delcev pa povzročijo reakcijo tudi ob stiku s kožo in lahko povzročijo atopični dermatitis in koprivnico.

  Cvetni prah

  Je najbolj pogost zračni alergen, ki povzroča preglavice mnogim posameznikom. V večini primerov ne gre za alergijo na cvetnice, pač pa alergije pogosteje povzročajo travnice, pleveli in drevesa.

  Rastline, ki povzročajo alergije:
  Cvetnice – sončnica, regrat
  Travnice – navadna trava, pasja trava, ržena trava
  Drevesa – kostanj, hrast, javor, bor, oreh, akacija, cipresa, oljka
  Pleveli – ambrozija (invazivna vrsta rastline ki se v Sloveniji nezadržno širi), kopriva, trpotec, kislica, pelin, zlata rozga

  Plesni

  Alergija na plesni nastane zaradi spor, ki so majhni delci, ki letijo po zraku, v času reprodukcije plesni. Takšne delce vdihnemo in ko pridejo do pljuč lahko povzročijo alergični rinitis in astmo.

  Pršice

  Pršice lahko v nas zbudijo alergijsko reakcijo z vdihavanjem in povzročajo astmo, rinitis in atopični dermatitis.

  Živali

  Povzročijo alergijsko reakcijo, ki nastane ob stiku s psi, mački, morskimi prašički, zajci, ptiči in drugimi živalmi v zaprtih prostorih, ki imajo dlake ali perje. Pri psih in mačkih so alergeni prisotni v slini in odmrli koži, pri drugih živalih kot so morski prašički in zajci, pa v urinu, iztrebkih in potu. V stik z alergeni pridemo bodisi z neposrednim dotikom ali vdihavanjem majhnih delcev, ki lebdijo v zraku.

  Hrana

  Tako surova kot kuhana hrana sta lahko izvor alergenov in mnogo posameznikov je alergično na kakšno izmed prehrambenih sestavin. Pogosto so ljudje alergični na: mleko, sezam, oreščke, sadje, zelenjavo, jajca, česen, oves, pšenico, ribe, školjke, sojo, lečo, čili, koruzo, sezam, kivi, meso, čokolado in podobno. Pogoste so alergije na prehrambene izdelke, ki vsebujejo laktozo, gluten in kvas.

  Insekti

  Pogoste so alergične reakcije na pike žuželk, med najnevarnejšimi je pik čebele, ki pusti žrelo v mestu pika. Za tiste, z visoko stopnjo alergičnosti na pike čebel, lahko ta ob nepravočasnem ukrepanju povzroči zastoj dihalnih poti in posledično smrt, zato je potrebno hitro medicinsko ukrepanje pri ustreznem zdravniku. Posledice alergične reakcije na pik žuželke so: oteženo dihanje, otečeno grlo, obraz in usta, tesnobnost, hiter srčni utrip, težko goltanje in nizek pritisk.

  Snovi

  Nemalo je alergij na raznorazne snovi in kemikalije, ki so prisotne v vsakodnevnem življenju in večini prebivalstva ne povzročajo nevarnosti. Nekateri ljudje so alergični na sestavine v dezodorantih, osveževalcih zraka, milih, kremah, barvah, parfumih. Najbolj pogosti posledici alergične reakcije sta rinitis in izpuščaji.

  Obstaja kar nekaj posameznikov, ki so alergični na lateks, ki se nahaja v gumenih rokavicah, radirkah, oblačilih, gumicah, balonih, zobozdravstvenih pripomočkih, … Ta alergija se izrazi v srbečih očeh, izpuščajih, srbenju, …

  Pogosta je tudi alergija na kovine kot so krom, nikelj in kobalt, ki lahko povzročijo dihalne težave ter izpuščaje.

  Zdravila

  Nekatera zdravila vsebujejo glavno ali stranske sestavine, ki povzročajo alergične reakcije pri ljudeh. V mnogo primerih alergijo ne povzročijo zdravilne sestavine pač pa prezervativi, ki so primešani za daljšo aktivno dobo zdravila. Nekateri izmed bolj pogostih alergenov so antibiotiki: penicilin, anti tetanus, inzulin in aspirin.

  Ostali alergeni

  Poleg zgoraj naštetih obstaja še vrsto alergenov, ki nas ogrožajo in so prisotni v vsakdanjem življenju. Tako so nekateri posamezniki alergični na sonce, vodo, klor in podobno.

  Zavedati se moramo, da alergija ne izhaja le zaradi stika posameznika z alergenom pač pa je pogojena tudi z ostalimi dejavniki, kot je šibek imunski sistem, nepravilna prehrana, bolezni, hormonsko neravnovesje in podobno. Vsekakor moramo biti izredno pazljivi in se zavedati na kaj smo alergični, saj je to izjemnega pomena za varovanje našega zdravja.
  Deli s prijatelji