Arhiv Kategorije: Lepota

Naraven boj proti celulitu

Deli s prijatelji

  Slaba prekrvavitev povzroči zastoj tekočin v tkivih, ta pa vodi k problemom, ki se prikažejo kot nadloga pri ženskah na nadlahti, trebuhu, zadnjici, stegnu in bokih. Rečemo ji celulit. Verjetnost od tega ali dobimo celulit je odvisna od dednih dejavnikov, staranja, hormonov in prekomerne telesne teže. Na trgu za boj proti celulitu najdemo kemične zvarke, ki pa lahko naši koži bolj škodijo kot pa ji pomagajo. Zato si poglejmo, kako lahko na naraven način zmanjšamo ali celo odstranimo probleme celulita.

  Začnemo lahko tako, da vsako jutro spijemo kozarec vode v katero pred tem stisnemo limono. Dan bomo tako začeli s svežim napitkom, hkrati pa bomo pomagali sprati in očistiti naše telo on znotraj. Preden se stuširamo se nežno na suho ščetkajmo z grobo rokavico ali s ščetko iz naravne dlake, pri tem pa se osredotočimo na naše noge, stegna in zadnjico. S tem odstranjujemo odmrle kožne celice, ki zapirajo pore, izboljšujemo teksturo kože, obnavljanje celic in spodbujamo krvni obtok ter limfni sistem. Vedno ščetkamo proti naši glavi. Začnemo pri stopalih, nato pa po nogah mimo kolen, stegen zadnjice na naše dlani roke in trebuh. Okrepčili smo se že, oščetkali tudi, sedaj je na vrsti tuš. Ker iščemo naravni način za odstranjevanje celulita, za tuširanje uporabimo gel brez kemilakij. Ko končamo se potrudimo še za hiter mrzel tuš. Mrzla voda skrči naše žile in izboljša prekrvavitev.

  V boju proti celulitu so nepogrešljiva tudi naravna olja. Lahko jih dobite v trgovini, lekarni ali pa si jih pripravite doma. Rezultati doma pripravljenega olja verjetno ne bodo najhitrejši, vendar bo za vas ta način cenejši in seveda bol zdrav. Poskusite lahko z rožmarinovim oljem, z ohlajeno tekočino brezovih listov, ki jih pred tem namakajte v vreli vodi, bršljanovim oljem, s kokosovim oljem ali orehovim oljem.

  Kot zadnji nasvet proti celulitu priporočamo gibanje. Z vsakodnevno hojo, tekom ali plesom ne boste pomagali le vaši lepi koži na nogah, temveč tudi vašemu telesnemu ter duševnemu zdravju, izgubili pa boste tudi odvečne kilograme.

  Deli s prijatelji

   Nega Obraza: Tipi Kože

   Deli s prijatelji

    Poznamo normalen, masten, suh ter mešan tip kože.
    oci-koza Kateri tip kože imamo najhitreje ugotovimo tako, da po temeljitem čiščenju kože na obraz nekaj ur ne nanašamo ničesar. Potem na čelo, nos in lica pritisnemo papirnat robček. Mastna koža pusti na vseh delih papirja mastne sledove. Suha koža obratno ne pušča mastnih sledov. Mešana koža pušča mastne sledove predvsem na čelu, nosu in bradi, v manjši meri na licih.

    Normalna koža

    nos-koza Normalen tip kože se odraža v elastični, gladki in fini koži na obrazu, mastni so predeli čela, nosu in brade. Ten je rožnat. Pore žlez lojnic in znojnic so nevidne, izločanje loja in znoja je uravnovešeno, prekrvavitev kože je dobra. Normalen tip kože je najmanj problematičen, nega je najenostavnejša. Z nego normalne kože je priporočljivo pričeti po puberteti, ko se normalen tip kože prevesi v suh tip kože. V najstniških letih je priporočljiva uporaba osnovne podlage pred kremo ter vlažilne kreme, v zrelejših letih pa uporaba specialnih podlag pred nanosom krem za nego vratu in dekolteja, krem za okrog oči, ter krem z vsebnostjo kolagena in hialurona. Ob nepravilni negi se po 25.letu starosti začnejo pojavljati gube.

    Mastna koža

    V puberteti se skupaj s hormonskimi spremembami pojavi masten tip kože. Je debela, rahlo otekla in neprozorna. Čelo, nos in brada se svetijo, koža je nečista. Izvodila žlez lojnic so vidna, pojavljajo se ogrci in akne. Masten tip kože se v prihodnosti ob pravilni negi prelevi v normalen tip kože, z nego je priporočljivo začeti že v puberteti. Najučinkovitejše pri negi mastne kože v puberteti je odstranjevanje odvečne maščobe z čistilnim mlekom ter tonikom. Večje pore mastne kože zahtevajo, da kreme in podlage vsebujejo substance za zmanjševanje por. Pomembno je tudi vlaženje kože. V zrelejših obdobjih so koristne kreme za okrog oči, kreme za nego vratu in dekolteja ter serumi.

    Suha Koža

    Najmanj problematičen tip kože v mladosti je suh tip kože. Značilen je za osebe, ki živijo v mestih. Z izgubljanjem vlage se pri suhem tipu kože začenjajo pojavljati gubice, običajno po 25.letu. Suhi tip kože je brez leska, rahlo hrapava v predelu oči dovzetna za kožne gube. Suho kožo je priporočljivo začeti negovati zgodaj z blagimi in dobro topnimi kremami ali mleki, ki s kože odstranjujejo nečistoče oz ličila, ohranjajo pa maščobo.

    Mešan tip kože

    Mešan tip kože je poleg suhe kože najpogostejši. Zanj je značilno, da imamo na obrazu dva tipa kože : predel čela nosa in brade poln žlez znojnic, ki izločajo mnogo loja, se sveti, predel okrog oči in lic pa je suh. Nepravilna nega povzroča mašenje žlez lojnic, kar ima za posledico ogrce in akne. Mešan tip kože čistimo z tonikom ali mlekom za mešano ali mastno kožo. Podlage in kreme naj bodo vlažilne.

    Deli s prijatelji

     Celulit

     Deli s prijatelji

      Celulit, ta neprijetna nadloga, ki doleti mnogo žensk in nekatere moške. Spoznajte kaj je celulit, kako nastane in kako ga odpravimo.
      Celulit
      Celulit je stanje, kjer se globoko pod kožo naberejo maščobne obloge, ki zato izgleda grudasta in nagubana. Najbolj je opazen na področju zadnjice in stegen, pojavi pa se v obdobju po puberteti. Medicinsko ime za celulit je adiposis edematosa, demopanniculosis deformans, status protrusus cutis in gynoid lipodystrophy.

      Obstajajo tri vrste celulita:

      • Celulit 1. stopnje je na proste oči skoraj neopazen in je praktično brez simptomov. Zaznamo ga le pri mikroskopskem pregledu celic, kjer so opazne rahle podkožne spremembe.
      • Pri celulitu 2. stopnje je poleg rahlih sprememb, ki jih opazimo pri mikroskopskem pregledu, opazna tudi sprememba obledelosti kože, ta ima nižjo temperaturo in je manj elastična.
      • Celulit 3. stopnje je močno opazen na proste oči, ima vse simptome celulita stopnje 2, poleg tega pa ima koža podoben videz kot pomarančni olupek. Čeprav lahko celulit dobita oba spola, je mnogo bolj pogost pri ženski populaciji, saj nastaja zaradi določenih tipov maščob in veznih tkiv, ki so bolj pogosta pri ženskah.

      Vzroki za nastanek celulita

      Vzroki za nastanek celulita še vedno niso popolnoma znani in definirani, vendar obstaja mnogo teorij, ki delno pojasnjujejo zakaj nastane celulit:

      • Hormonsko neravnovesje – hormoni najverjetneje igrajo ključno vlogo pri razvoju celulita. Obstaja nemalo raziskav, ki potrjujejo, da so estrogen, inzulin, noradrenalin in prolaktin tisti izmed hormonov, ki vplivajo na razvoj celulita.
      • Genetska preddispozicija – za razvoj celulita so potrebni določeni geni, ki se prenašajo iz roda v rod. To so geni za spol, raso, upočasnjen metabolizem, nepravilno razporejanje podkožnih maščob in neskladen krvni obtok.
      • Nepravilna dieta – posamezniki, ki zaužijejo preveč nezdravih maščob, ogljikovih hidratov, soli in premalo vlaknin tvegajo večje možnosti za razvoj celulita.
      • Življenjski stil – bolj je pogost pri kadilcih, posameznikih, ki se ne gibljejo in tistih, ki dolgo časa stojijo ali sedijo brez razgibavanja in premorov.
      • Oblačila – verjeli ali ne tudi način oblačenja lahko poveča tveganje za nastanek te nadloge. Oprijeto elastično spodnje perilo, sintetične ali usnjene oprijete hlače, ki zmanjšujejo pretok krvi po zadnjici in stegnjih lahko znatno vplivajo na nastanek celulita.

      Kako odpraviti celulit?

      Obstaja mnogo terapij, ki naj bi pomagale pri odpravi celulita, vendar nobena izmed njih ni bila potrjena v znanstveni in medicinski literaturi.

      Terapevtske metode za odpravo celulita:

      • Pnevmatske masaže
      • Toplotna terapija
      • Masaže za povečanje limfnega obtoka
      • Ultrazvok
      • Radijska frekvenčna terapija
      • Magnetna terapija
      • Radialno-valovna terapija
      • Endermologija
      • Električna stimulacija

      Na žalost nobena izmed naštetih metod ni medicinsko potrjena, vendar pa mnogo posameznikov potrjuje, da so po opravljeni terapiji zaznali manj celulita.

      Drugi način za odpravo celulita je s pomočjo zdravil, ki naj bi vplivala na podkožno maščobo in maščobna tkiva. Obstaja mnogo farmacevtskih izdelkov, ki so uporabjeni za zdravljenje celulita:

      • Methylxantini (kofein in theobromin)
      • Pentocifyllini
      • Adrenalin in beta agonisti
      • Alfa agonisti
      • Aminske kisline
      • Ginko bilova
      • Rutin
      • Indijski orešček

      celulit1Posamezniki, ki skušajo odpraviti celulit uporabljajo te framacevtske izdelke topično (nanos na prizadeta območja), oralno (zaužitje) ali z injekcijo (intravenozno), vendar noben izmed teh načinov ni bil medicinsko potrjen.

      Poleg zgoraj naštetih načinov za opdravo celulita se nekateri posamezniki odločijo za uporabo posebnih oblačil, ki skrijejo celulit in povečajo pretok krvi in limfonov.

      Druge tehnike za odpravo celulita kot sta liposukcija in dieta dejansko ne odpravita celulita, pač pa zgolj omilita. Vsekakor pa je zdrava prehrana ključna pri raztapljanju podkožnih maščob in zmanjšanju obsega te neprijetne nadloge.

      Kako preprečiti nastanek celulita?

      Zdrava prehrana, z nizko vsebnostjo nezdravih maščob, kot je sadje, zelenjava in vlaknine, lahko preprečijo razvoj celulita. V kombinaciji z aktivnim življenjem, redno telesno vadbo, normalno telesno težo, pravilnim izborom oblačil (ne sintetična in ne oprijeta) in nestresnim vsakdanjikom pa bomo znatno zmanjšali tveganje za nastanek celulita.

      Vsekakor je dobro, če živimo zdrav življenjski slog in preprečimo že sam nastanek celulita. Če pa ste med tistimi posamezniki, ki se spopadate s celulitom, pa ga lahko znatno zmanjšate in omilite ter se v skrajnem primeru odločite tudi za kakšnno terapijo ali farmacevtske izdelke, ki vam bodo pri tem pomagali.

      Ne pozabite, niste edini s to neprijetno nadlogo. Želimo vam veliko uspehov in samozavesti pri odpravi celulita!

      Deli s prijatelji

       Nega obraza: domača krema za obraz

       Deli s prijatelji

        Ste kdaj gledali kaj vse vsebuje vaša krema za obraz? Sestavinami krem pogosto poleg osnovnih sestavin in dodatkov za katere vemo kaj so dodajo tudi kakšne sestavine, ki se skrivajo pod oznako E + neka številka. Za tiste, ki si ne vzamemo preveč časa za raziskave je to neka dodatna skrivnost. Včasih celo nekaj kar bi lahko škodovalo vašemu obrazu.
        Ker pa je obraz zelo občutljiv del kože se ne priporoča, da bi na del nanašali škodljive stvari, še posebej pa ne alergene stvari, ki jih lahko najdemo v kremah za obraz, ki so v nižjem cenovnem razredu.
        Obstaja pa način, da za nizko ceno dobimo kremo, ki ima iste učinke kot najdražje kreme, hkrati pa je brez Ejev in različnih alergenih snovi. Še več: pri kremi točno vemo kakšne so sestavine. Vas zanima kako? Doma naredimo preprosto kremo za obraz.
        Spodaj opisana krema je doma narejena krema (DIY – do it yourself), ki ne potrebuje nikakršnega posebnega znanja in jo lahko vsakdo naredi doma. Potrebujemo le osnovne sestavine, ki jih lahko najdemo v skoraj vsaki trgovini. Sestavine in tako tudi krema je polna antioksidantov, ki so popolna zaščita proti staranju kože in ohranjajo kožo gladko. Ena mešanica kreme pa lahko traja tudi več kot nekaj mesecev in diši čudovito.

         

        Sestavine:

        •  2,5 velike žlice kokosovega masla
        • 1 velika žlica kokosovega olja
        • 0,5 velike žlice ekstra deviškega oljčnega olja

         

        Priprava doma narejene kokosove kreme za obraz:

        1.  Malo posodico položite v večjo posodo kjer je topla voda. Malo posodico položite tako, da v njo ne pride voda. Večjo posodico segrevate na štedilniku. Razlog za tak način segrevanja je, da ne pride mala posodica v direktni stik z ognjem, ker bi se lahko kokosovo olje prijelo na posodo in zažgalo. V malo posodico damo kokosovo olje.
        2. Doma narejena krema za obrazV malo posodico dodamo postopno še ostali dve sestavini in ves čas mešano. Segrevamo dokler se ne raztopijo vse sestavine in imamo samo še tekočo kremo.
        3. Ko imamo samo še tekoče mešanico, odstranimo malo posodo iz tople vode.
        4. Počakamo, da postane malo bolj gosta in jo prelijemo v prej pripravljeno embalažo za kremo. Priporočljivo je posodica, ki se lahko zapre s pokrovom na navoj.
        5. Krema se počasi shladi, med hlajenjem je nekajkrat pretresite, da se surovine enakomerno razporedijo. Tako je doma narejena krema za obraz pripravljena.
        6. Če pa želite, da bi bila krema manj mastna ji lahko dodate tudi 2-3 žlice čebeljega voska

        Krema je pozimi, ko je hladneje lahko malo bolj trdna in se priporoča, da jo pred nanosom segrejemo med prsti. Primerna je tudi za nanos po celem telesu in vlaži tudi ostale dele telesa. Če želimo kremo uporabljati tudi poleti se priporoča, da se ji doda zaščitni faktor. Še prej pa preverite, da krema z zaščitnim faktorjem nima škodljivih sestavin.

        Da bi krema zdržala čim dalj časa se priporoča, da jo hranite v hladilniku. Posebej, če ste dodali čebelji vosek, ki je zaradi visoke koncentracije vode nagnjen k kvarjenju. Želim vam čim bolj zdravo kožo, pa sporočite kakšni so vaši vtisi!

        Deli s prijatelji