Nega Obraza: Tipi Kože

Deli s prijatelji

  Poznamo normalen, masten, suh ter mešan tip kože.
  oci-koza Kateri tip kože imamo najhitreje ugotovimo tako, da po temeljitem čiščenju kože na obraz nekaj ur ne nanašamo ničesar. Potem na čelo, nos in lica pritisnemo papirnat robček. Mastna koža pusti na vseh delih papirja mastne sledove. Suha koža obratno ne pušča mastnih sledov. Mešana koža pušča mastne sledove predvsem na čelu, nosu in bradi, v manjši meri na licih.

  Normalna koža

  nos-koza Normalen tip kože se odraža v elastični, gladki in fini koži na obrazu, mastni so predeli čela, nosu in brade. Ten je rožnat. Pore žlez lojnic in znojnic so nevidne, izločanje loja in znoja je uravnovešeno, prekrvavitev kože je dobra. Normalen tip kože je najmanj problematičen, nega je najenostavnejša. Z nego normalne kože je priporočljivo pričeti po puberteti, ko se normalen tip kože prevesi v suh tip kože. V najstniških letih je priporočljiva uporaba osnovne podlage pred kremo ter vlažilne kreme, v zrelejših letih pa uporaba specialnih podlag pred nanosom krem za nego vratu in dekolteja, krem za okrog oči, ter krem z vsebnostjo kolagena in hialurona. Ob nepravilni negi se po 25.letu starosti začnejo pojavljati gube.

  Mastna koža

  V puberteti se skupaj s hormonskimi spremembami pojavi masten tip kože. Je debela, rahlo otekla in neprozorna. Čelo, nos in brada se svetijo, koža je nečista. Izvodila žlez lojnic so vidna, pojavljajo se ogrci in akne. Masten tip kože se v prihodnosti ob pravilni negi prelevi v normalen tip kože, z nego je priporočljivo začeti že v puberteti. Najučinkovitejše pri negi mastne kože v puberteti je odstranjevanje odvečne maščobe z čistilnim mlekom ter tonikom. Večje pore mastne kože zahtevajo, da kreme in podlage vsebujejo substance za zmanjševanje por. Pomembno je tudi vlaženje kože. V zrelejših obdobjih so koristne kreme za okrog oči, kreme za nego vratu in dekolteja ter serumi.

  Suha Koža

  Najmanj problematičen tip kože v mladosti je suh tip kože. Značilen je za osebe, ki živijo v mestih. Z izgubljanjem vlage se pri suhem tipu kože začenjajo pojavljati gubice, običajno po 25.letu. Suhi tip kože je brez leska, rahlo hrapava v predelu oči dovzetna za kožne gube. Suho kožo je priporočljivo začeti negovati zgodaj z blagimi in dobro topnimi kremami ali mleki, ki s kože odstranjujejo nečistoče oz ličila, ohranjajo pa maščobo.

  Mešan tip kože

  Mešan tip kože je poleg suhe kože najpogostejši. Zanj je značilno, da imamo na obrazu dva tipa kože : predel čela nosa in brade poln žlez znojnic, ki izločajo mnogo loja, se sveti, predel okrog oči in lic pa je suh. Nepravilna nega povzroča mašenje žlez lojnic, kar ima za posledico ogrce in akne. Mešan tip kože čistimo z tonikom ali mlekom za mešano ali mastno kožo. Podlage in kreme naj bodo vlažilne.

  Deli s prijatelji