Arhiv Kategorije: Psihologija in Odnosi

Psihoterapija: Kako najti izhod iz stiske?

Deli s prijatelji

  Vsakdo od nas se je že kdaj znašel v brezizhodni situaciji. Stres na delovnem mestu, neurejeni odnosi v družini, različne obremenitve, strahovi, bolezni in še marsikaj drugega so razlogi, ki nas pehajo v negativne občutke, v duševno stisko, ki nam otežuje življenje.

  Kaj storiti v taki situaciji, kako si pomagati?

  Najbolj od vsega pomaga pogovor – ne le pogovor z družinskimi člani oziroma našimi najbližjimi, s prijatelji in znanci, temveč predvsem pogovor z za to usposobljeno osebo, ki nam bo v težki situaciji znala pomagati. Naši bližnji bodo sočustvovali z nami, nas tolažili in nam bili v oporo, strokovnjak pa nam bo pomagal najti pot reševanja naših težav. Prvi korak pa moramo kljub temu narediti sami: odločiti se moramo, da se ne bomo zapirali vase, kot se v stiski rado zgodi, temveč bomo svoje probleme zaupali psihoterapevtu, ki nam bo pomagal pri izboljšanju kakovosti našega življenja.

  Psihoterapija je veda, ki preučuje človekovo duševnost, predvsem pa s svojimi dognanji skuša pomagati ljudem, da bi lažje premagovali vsakodnevne stiske in živeli bolj polno. Osredotoča se tako na posameznikov pogled na svet kot tudi na njegove odnose z drugimi ljudmi. Ti so lahko vir slabe volje, žalosti, celo depresije, lahko pa tudi vir zadovoljstva, sreče. Psihoterapija pomaga posamezniku pri osebni rasti in pri vzpostavljanju osrečujočih, zadovoljujočih, polnih odnosov.

  Le od nas samih je odvisno, kako se bomo zoperstavili težavam. Lahko klonimo pod njimi, jih ne rešujemo sproti, kar vodi v začaran krog problemov, iz katerega kmalu ne bomo videli izhoda. Lahko pa težave vidimo kot preizkušnjo, kot izziv, ki smo ga sposobni rešiti. Če se nam zdi, da sami ne bomo zmogli, ne smemo obupati, temveč najti pomoč.

  Obisk psihoterapevta, ki nas bo spodbujal na naši poti reševanja težav, nam bo pomagal, da bomo zaupali sebi in verjeli vase ter v svoje sposobnosti. Psihoterapevt nam bo pomagal odpraviti ne le stisko, temveč bomo z njegovo pomočjo tudi na vzroke zanjo začeli gledati drugače. Naučili se bomo učinkovito obvladati svoje življenje, ga osmisliti in živeti tako, kot si želimo.

  Deli s prijatelji

   Psihoterapija

   Deli s prijatelji

    Psihoterapija je splošen izraz, ki se nanaša na interakcijo ali zdravljenje med strokovno usposobljenim posameznikom in pacientom, skupino, družino, parom ali terapevtsko skupino. Probleme, ki jih rešuje so psihološke narave in so ponavadi obravnavane različno od psihoterapevta do psihoterapevta.
    Psihoterapija omogoča izboljšanje posameznikovega občutka za njegovo dobro počutje. Oseba, ki pri temu pomaga, psihoterapevt, uporabljajo vrsto tehnik. Različnih tehnik, ki so osnovane na eksperimentalnem grajenju odnosov, dialogu, komunikaciji in spremembah vedenja, ki so namenjeni izboljšanju duševnega zdravja pacienta ali izboljšanja odnosa v skupini (na primer v družini).
    Psihoterapija -razmišljanje
    Psihoterapijo lahko izvajajo tudi praktikantje s številnimi drugimi kvalifikacijami, vključno s psihiatrijo, klinično psihologijo, svetovalno psihologijo, izkušnjami na področju klinične ali psihiatrične socialne pomoči, svetovanja za socialno zdravje, poroke in družinske terapije, rehabilitacijsko svetovanje, šolsko svetovanje, igra terapije, terapije z glasbo, likovne terapije, terapije drame, plesne /gibalne terapije, delovne terapije, psihiatrične zdravstvene nege, psihoanalize, in ostale psihoterapije.
    V nekaterih državah se ureja kdo lahko izvaja psihoterapijo oziroma kdo se lahko s tem področjem ukvarja prostovoljno ter kakšne ima pooblastila. Zahteve za ta poklic so različne ponavadi pa je potrebno končati usmerjeni diplomski študij in imeti prakso na omenjenem področju. Psihoterapija je v Evropi vedno bolj upoštevana kot samostojna stroka in ne več kot samo področje, ki ga raziskujejo psihologi in psihiatri, kar je bila praksa v nekaterih državah.

    Splošni opis
    Psihoterapijo je mogoče razumeti kot medosebno povabilo, ponujeno s strani (pogosto usposobljenega) psihoterapevta, k pomoči stranki pri doseganju polnih potencialov ali pa lažje spoprijemanje s problemi v življenju. Psihoterapevti običajno prejemajo plačilo v zameno za svojo terapijo.

    Kako psihoterapija deluje?
    Psihoterapevti in svetovalci si pogosto pomagajo z ustvarjanjem terapevtskega okolja v obliki ogrodja za katerega je značilna svobodno ampak varno okolje, ki omogoča pacientu, da se odpre. Stopnja, do katere se počuti pacient povezan s terapevtom je odvisna glede na metodo in pristop, ki ga uporablja terapevt ali svetovalec.
    Psihoterapija pogosto vsebuje tehnike, ki povišajo ozaveščenost in sposobnost samoopazovanja, spreminjanja obnašanja in mišljenja, razvijajo pa tudi empatijo in vpogled v mišljenja drugih. Želja je, da se preko terapije se zaznavanje realnosti izboljša. Žalovanje lahko poveča nagnjenost k dolgoročni depresiji.
    Učinke psihoterapije se včasih izboljša z jemanjem zdravil, kjer so le-ta potrebna.

    Potek zdravljenja
    Zdravljenja so lahko v obliki ena na ena, na skupinski terapiji, skupina s pari ali kjer je prisotna celotna družina. Lahko se izvaja v živo (iz oči v oči), preko telefona ali poredko tudi preko interneta. Časovno traja od nekaj tednov pa do mnogo let. Zdravljenje se lahko osredotoči na določene oblike duševnih bolezni ali pa vsakodnevne probleme pri dnevnih odnosih ali doseganju življenskih ciljev. Zdravljenje v obliki družin z malimi otroki, lahko ugodno vpliva na otrokov razvoj, kar se pozna celo življenje in kasnejše generacije. Na podlagi terapij se izboljšuje tudi boljše starševstvo kot namensko ali indirektni vpliv pri preučevanju starševskih tehnik. Preprečujejo se ločitve ali pa so le-te manj travmatične. Zdravljenje vsakodnevnih težav se pogosto omenja kot svetovanje vendar se včasih pomotoma uporablja tudi izraz psihoterapija. Terapevtske veščine je mogoče uporabiti v duševnem posvetovanju za poslovne in javne agencije, kjer si želijo izboljšanje učinkovitosti in pomagati sodelavcem.
    Psihoterapevti uporabljajo različne tehnike s katerimi vplivajo na stranko, da se prilagodi ali spremeni v smeri, ki jo izbere stranka. Te tehnike lahko bazirajo na jasnem mišljenju o možnostih: eksperimentalnem grajenju odnosov, dialogu, komunikaciji in prilagajanju vedenjskih sprememb.

    Deli s prijatelji