Psihoterapija: Kako najti izhod iz stiske?

Deli s prijatelji

  Vsakdo od nas se je že kdaj znašel v brezizhodni situaciji. Stres na delovnem mestu, neurejeni odnosi v družini, različne obremenitve, strahovi, bolezni in še marsikaj drugega so razlogi, ki nas pehajo v negativne občutke, v duševno stisko, ki nam otežuje življenje.

  Kaj storiti v taki situaciji, kako si pomagati?

  Najbolj od vsega pomaga pogovor – ne le pogovor z družinskimi člani oziroma našimi najbližjimi, s prijatelji in znanci, temveč predvsem pogovor z za to usposobljeno osebo, ki nam bo v težki situaciji znala pomagati. Naši bližnji bodo sočustvovali z nami, nas tolažili in nam bili v oporo, strokovnjak pa nam bo pomagal najti pot reševanja naših težav. Prvi korak pa moramo kljub temu narediti sami: odločiti se moramo, da se ne bomo zapirali vase, kot se v stiski rado zgodi, temveč bomo svoje probleme zaupali psihoterapevtu, ki nam bo pomagal pri izboljšanju kakovosti našega življenja.

  Psihoterapija je veda, ki preučuje človekovo duševnost, predvsem pa s svojimi dognanji skuša pomagati ljudem, da bi lažje premagovali vsakodnevne stiske in živeli bolj polno. Osredotoča se tako na posameznikov pogled na svet kot tudi na njegove odnose z drugimi ljudmi. Ti so lahko vir slabe volje, žalosti, celo depresije, lahko pa tudi vir zadovoljstva, sreče. Psihoterapija pomaga posamezniku pri osebni rasti in pri vzpostavljanju osrečujočih, zadovoljujočih, polnih odnosov.

  Le od nas samih je odvisno, kako se bomo zoperstavili težavam. Lahko klonimo pod njimi, jih ne rešujemo sproti, kar vodi v začaran krog problemov, iz katerega kmalu ne bomo videli izhoda. Lahko pa težave vidimo kot preizkušnjo, kot izziv, ki smo ga sposobni rešiti. Če se nam zdi, da sami ne bomo zmogli, ne smemo obupati, temveč najti pomoč.

  Obisk psihoterapevta, ki nas bo spodbujal na naši poti reševanja težav, nam bo pomagal, da bomo zaupali sebi in verjeli vase ter v svoje sposobnosti. Psihoterapevt nam bo pomagal odpraviti ne le stisko, temveč bomo z njegovo pomočjo tudi na vzroke zanjo začeli gledati drugače. Naučili se bomo učinkovito obvladati svoje življenje, ga osmisliti in živeti tako, kot si želimo.

  Deli s prijatelji