Arhiv Kategorije: Zdravo Življenje

Šest nasvetov za učinkovito hujšanje

Deli s prijatelji

  Če ste se že kdaj lotili hujšanja veste da obstaja mnogo različnih nasvetov, ki naj bi vam pomagali do vitkejše postave. Prijatelji pravijo, da morate iz jedilnika črtati ogljikove hidrate, trener v telovadnici prisega na aktivno kurjenje maščobe, marsikateri znanci pa znajo svetovati, da ne smete jesti po šesti uri zvečer. Toda ali ti nasveti za hujšanje res držijo? Da bi vam bilo lažje, smo napisali seznam nekaj nasvetov, ki vam bodo prav prišli, če ste se odločili za hujšanje.
  1. Nikoli ne postanite prelačni
  Ko smo sestradani, se težko zadržujemo, da bi našli zdravo hrano, zato bomo v trenutku naše lakote zadovoljni z marsikatero hrano, ki jo bomo na koncu obžalovali. Za preprečevanje lakote, so idealni zdravi prigrizki, ki pa ne smejo nadomestiti polnih obrokov!
  2. Nadzorujte vnos dnevnih kalorij
  Dnevna omejitev kalorij vam bo pomagala pri sestavi zdrave prehrane za hujšanje. Ko ugotovite, koliko kalorij lahko zaužijete glede na vašo težo, višino, starost in spol, boste glede na to lahko načrtovali dnevne obroke.
  3. Upoštevajte rdeče, oranžno in zeleno
  Pri vsakem obroku poskrbite, da boste imeli na mizi eno od teh barv. S tem se boste izognili višje kalorični hrani. Raznovrstno sadje in zelenjava poleg pri hujšanju pomaga tudi, da je vaša koža videti bolj zdrava in mlajša.
  4. Popijte veliko vode
  Voda bo zapolnila vaš želodec in tako možganom dajala sporočilo, da ste siti. Poleg tega je zadostna količina tekočine na dan pomembna tudi za zdravje.
  5. Manj soli več pekočega
  Sol je pomemben vzrok za pridobivanje telesne teže, poleg tega sol v telesu povzroča, da imamo večji občutek po lakoti in žeji. Nasprotno bodo pekoče začimbe na hrani pripomogli k manjšemu občutku lakote.
  6. Dietna kola? Ne hvala.
  Dietne pijače vsebujejo umetna sledila, ki zmotijo telesno uravnavanje vnosa kalorij. Telo zaradi občutka vnašanja sladil zahteva večji vnos hrane vase, kar daje nasproten rezultat hujšanju.

  Deli s prijatelji

   Prilagodite shujševalno dieto svoji krvni skupini

   Deli s prijatelji

    Pred toplimi dnevi poletja se vsi zazremo v ogledalo in preverimo koliko odvečnih maščobnih blazinic smo pridelali čez zimo. In potem se zgrozimo in odločimo za dieto in telesno vadbo, da bi hitro in učinkovito shujšali. Da pa bi izbrali prava živila za hujšanje, je najboljše ugotoviti, katera živila so prava za nas.

    Po celih vrstah študij, ki so jih opravili strokovnjaki nutricionisti v sodelovanju z zdravniki, so odkrili, da ljudje različno prebavljajo različne vrste hranilnih snovi. Razlike za to so bazirale na različnih tipih krvnih skupin. Tako so lahko pripravili seznam ustreznih, nevtralnih in neustreznih živil. Zagovornik diete po krvnih skupinah je Peter D´ Adamo, ameriški zdravnik in zdravilec, ki je prvi dobil idejo, da je krvna skupina povezana z vrsto prehrane in z njo povezanim hujšanjem in pridobivanjem teže. Celotna ideja zaenkrat še ni prepričljivo znanstveno dokazana, zato dieta še nima prave prepoznavnosti. Ker pa je vseeno nastala kot plod dolgotrajnih raziskav, ne more škoditi, da preverimo, katera živila so za nas ustrezna ali neustrezna.

    Poznamo 4 tipe krvnih skupin: 0, A, B in AB. Za krvno skupino tipa 0 so ugotovili, da so ljudje izraziti mesojedci, ki izjemno lahko prebavljajo živalske beljakovine in so genetski nasledniki lovcev iz afriške celine, od koder so se naselili potem v Evropi in Azijo in naprej v Ameriko. Za krvno skupino A velja, da so ti ljudje vegetarijanci. So genetski nasledniki poljedelcev iz Azije, ki so se morali prilagoditi novemu načinu prehranjevanja zaradi prenaseljenosti in so postali poljedelci. Vsejedci so ljudje s krvno skupino B. Ti lahko jedo vsa živila po malem in so potomci ljudstev iz predela Himalaje, ki so živeli v izredno težkih razmerah na velikih višinah in so zato kombinirali prehrano. Najredkejša krvna skupina AB je najmlajša, zato so ti ljudje sodobni jedci mešane hrane. Nastala je z mešanjem prebivalstva iz Evrope in Azije in nosi značilnosti obeh krvnih skupin.

    Točen seznam ustrezne in neustrezne hrane si lahko pogledate v knjigi Eat Right 4 Your Type ali seznam poiščite na internetu. Morda boste ugotovili, da se ravno tista živila, ki jih ne marate preveč, nahajajo na seznamu neustrezne prehrane in vam je že telo samo povedalo, kaj je neustrezno za vas.

    Deli s prijatelji

     Psihoterapija: Kako najti izhod iz stiske?

     Deli s prijatelji

      Vsakdo od nas se je že kdaj znašel v brezizhodni situaciji. Stres na delovnem mestu, neurejeni odnosi v družini, različne obremenitve, strahovi, bolezni in še marsikaj drugega so razlogi, ki nas pehajo v negativne občutke, v duševno stisko, ki nam otežuje življenje.

      Kaj storiti v taki situaciji, kako si pomagati?

      Najbolj od vsega pomaga pogovor – ne le pogovor z družinskimi člani oziroma našimi najbližjimi, s prijatelji in znanci, temveč predvsem pogovor z za to usposobljeno osebo, ki nam bo v težki situaciji znala pomagati. Naši bližnji bodo sočustvovali z nami, nas tolažili in nam bili v oporo, strokovnjak pa nam bo pomagal najti pot reševanja naših težav. Prvi korak pa moramo kljub temu narediti sami: odločiti se moramo, da se ne bomo zapirali vase, kot se v stiski rado zgodi, temveč bomo svoje probleme zaupali psihoterapevtu, ki nam bo pomagal pri izboljšanju kakovosti našega življenja.

      Psihoterapija je veda, ki preučuje človekovo duševnost, predvsem pa s svojimi dognanji skuša pomagati ljudem, da bi lažje premagovali vsakodnevne stiske in živeli bolj polno. Osredotoča se tako na posameznikov pogled na svet kot tudi na njegove odnose z drugimi ljudmi. Ti so lahko vir slabe volje, žalosti, celo depresije, lahko pa tudi vir zadovoljstva, sreče. Psihoterapija pomaga posamezniku pri osebni rasti in pri vzpostavljanju osrečujočih, zadovoljujočih, polnih odnosov.

      Le od nas samih je odvisno, kako se bomo zoperstavili težavam. Lahko klonimo pod njimi, jih ne rešujemo sproti, kar vodi v začaran krog problemov, iz katerega kmalu ne bomo videli izhoda. Lahko pa težave vidimo kot preizkušnjo, kot izziv, ki smo ga sposobni rešiti. Če se nam zdi, da sami ne bomo zmogli, ne smemo obupati, temveč najti pomoč.

      Obisk psihoterapevta, ki nas bo spodbujal na naši poti reševanja težav, nam bo pomagal, da bomo zaupali sebi in verjeli vase ter v svoje sposobnosti. Psihoterapevt nam bo pomagal odpraviti ne le stisko, temveč bomo z njegovo pomočjo tudi na vzroke zanjo začeli gledati drugače. Naučili se bomo učinkovito obvladati svoje življenje, ga osmisliti in živeti tako, kot si želimo.

      Deli s prijatelji

       Naraven boj proti celulitu

       Deli s prijatelji

        Slaba prekrvavitev povzroči zastoj tekočin v tkivih, ta pa vodi k problemom, ki se prikažejo kot nadloga pri ženskah na nadlahti, trebuhu, zadnjici, stegnu in bokih. Rečemo ji celulit. Verjetnost od tega ali dobimo celulit je odvisna od dednih dejavnikov, staranja, hormonov in prekomerne telesne teže. Na trgu za boj proti celulitu najdemo kemične zvarke, ki pa lahko naši koži bolj škodijo kot pa ji pomagajo. Zato si poglejmo, kako lahko na naraven način zmanjšamo ali celo odstranimo probleme celulita.

        Začnemo lahko tako, da vsako jutro spijemo kozarec vode v katero pred tem stisnemo limono. Dan bomo tako začeli s svežim napitkom, hkrati pa bomo pomagali sprati in očistiti naše telo on znotraj. Preden se stuširamo se nežno na suho ščetkajmo z grobo rokavico ali s ščetko iz naravne dlake, pri tem pa se osredotočimo na naše noge, stegna in zadnjico. S tem odstranjujemo odmrle kožne celice, ki zapirajo pore, izboljšujemo teksturo kože, obnavljanje celic in spodbujamo krvni obtok ter limfni sistem. Vedno ščetkamo proti naši glavi. Začnemo pri stopalih, nato pa po nogah mimo kolen, stegen zadnjice na naše dlani roke in trebuh. Okrepčili smo se že, oščetkali tudi, sedaj je na vrsti tuš. Ker iščemo naravni način za odstranjevanje celulita, za tuširanje uporabimo gel brez kemilakij. Ko končamo se potrudimo še za hiter mrzel tuš. Mrzla voda skrči naše žile in izboljša prekrvavitev.

        V boju proti celulitu so nepogrešljiva tudi naravna olja. Lahko jih dobite v trgovini, lekarni ali pa si jih pripravite doma. Rezultati doma pripravljenega olja verjetno ne bodo najhitrejši, vendar bo za vas ta način cenejši in seveda bol zdrav. Poskusite lahko z rožmarinovim oljem, z ohlajeno tekočino brezovih listov, ki jih pred tem namakajte v vreli vodi, bršljanovim oljem, s kokosovim oljem ali orehovim oljem.

        Kot zadnji nasvet proti celulitu priporočamo gibanje. Z vsakodnevno hojo, tekom ali plesom ne boste pomagali le vaši lepi koži na nogah, temveč tudi vašemu telesnemu ter duševnemu zdravju, izgubili pa boste tudi odvečne kilograme.

        Deli s prijatelji

         Nega Obraza: Tipi Kože

         Deli s prijatelji

          Poznamo normalen, masten, suh ter mešan tip kože.
          oci-koza Kateri tip kože imamo najhitreje ugotovimo tako, da po temeljitem čiščenju kože na obraz nekaj ur ne nanašamo ničesar. Potem na čelo, nos in lica pritisnemo papirnat robček. Mastna koža pusti na vseh delih papirja mastne sledove. Suha koža obratno ne pušča mastnih sledov. Mešana koža pušča mastne sledove predvsem na čelu, nosu in bradi, v manjši meri na licih.

          Normalna koža

          nos-koza Normalen tip kože se odraža v elastični, gladki in fini koži na obrazu, mastni so predeli čela, nosu in brade. Ten je rožnat. Pore žlez lojnic in znojnic so nevidne, izločanje loja in znoja je uravnovešeno, prekrvavitev kože je dobra. Normalen tip kože je najmanj problematičen, nega je najenostavnejša. Z nego normalne kože je priporočljivo pričeti po puberteti, ko se normalen tip kože prevesi v suh tip kože. V najstniških letih je priporočljiva uporaba osnovne podlage pred kremo ter vlažilne kreme, v zrelejših letih pa uporaba specialnih podlag pred nanosom krem za nego vratu in dekolteja, krem za okrog oči, ter krem z vsebnostjo kolagena in hialurona. Ob nepravilni negi se po 25.letu starosti začnejo pojavljati gube.

          Mastna koža

          V puberteti se skupaj s hormonskimi spremembami pojavi masten tip kože. Je debela, rahlo otekla in neprozorna. Čelo, nos in brada se svetijo, koža je nečista. Izvodila žlez lojnic so vidna, pojavljajo se ogrci in akne. Masten tip kože se v prihodnosti ob pravilni negi prelevi v normalen tip kože, z nego je priporočljivo začeti že v puberteti. Najučinkovitejše pri negi mastne kože v puberteti je odstranjevanje odvečne maščobe z čistilnim mlekom ter tonikom. Večje pore mastne kože zahtevajo, da kreme in podlage vsebujejo substance za zmanjševanje por. Pomembno je tudi vlaženje kože. V zrelejših obdobjih so koristne kreme za okrog oči, kreme za nego vratu in dekolteja ter serumi.

          Suha Koža

          Najmanj problematičen tip kože v mladosti je suh tip kože. Značilen je za osebe, ki živijo v mestih. Z izgubljanjem vlage se pri suhem tipu kože začenjajo pojavljati gubice, običajno po 25.letu. Suhi tip kože je brez leska, rahlo hrapava v predelu oči dovzetna za kožne gube. Suho kožo je priporočljivo začeti negovati zgodaj z blagimi in dobro topnimi kremami ali mleki, ki s kože odstranjujejo nečistoče oz ličila, ohranjajo pa maščobo.

          Mešan tip kože

          Mešan tip kože je poleg suhe kože najpogostejši. Zanj je značilno, da imamo na obrazu dva tipa kože : predel čela nosa in brade poln žlez znojnic, ki izločajo mnogo loja, se sveti, predel okrog oči in lic pa je suh. Nepravilna nega povzroča mašenje žlez lojnic, kar ima za posledico ogrce in akne. Mešan tip kože čistimo z tonikom ali mlekom za mešano ali mastno kožo. Podlage in kreme naj bodo vlažilne.

          Deli s prijatelji

           Kaj je hujšanje in kaj dieta?

           Deli s prijatelji

            V zadnjih desetletjih se vedno pogosteje, danes pa praktično že na dnevni ravni srečujemo s pojmom dieta in pojmom hujšanje, a v bistvu večina izmed nas sploh ne pozna pravega pomena te besede. Naj omenimo, da beseda dieta izhaja iz grške besede »diaita«, ki pomeni način življenja. Dieta torej poleg koncepta zdrave prehrane zajema tudi koristne napotke za prav tako zdrav način življenja. Ne gre le torej za obdobje stradanja z neokusnimi živili, kot marsikdo pojmuje hujšanje, ko zmotno pomislijo ob besedi dieta, ampak predvsem za zdrav način prehranjevanja, ki pozitivno učinkuje tudi na zmanjšanje telesne teže in odpravo odvečne maščobe, vse skupaj v smislu zdravega življenjskega stila, ko se posameznik že odloči za hujšanje.

            In kaj po drugi strani razumemo pod besedo hujšanje? Hujšanje v svoji osnovi pomeni postati suh, gledano malce bolj strokovno, pa nam hujšanje omogoči zmanjševati prekomerno telesno težo in odpravljati odvečno maščobo. Skratka, ustrezna sta oba izraza, dieta in hujšanje, saj z njima pojmujemo enako stvar – izgubo oziroma zmanjšanje prekomerne telesne teže in odpravo odvečne maščobe.

            A potrebno si je zapomniti še eno, a v bistvu zelo pomembno stvar, namreč da za hujšanje hrana ni težava, ampak pravzaprav rešitev, saj prehrana predstavlja vsaj 70 odstotkov uspeha pri izgubi odvečnih kilogramov in odpravi maščobe in je hkrati temelj zdravega telesa. In čeprav za naše hujšanje pomen prehrane prevladuje, pa bomo najboljše rezultate dosegali v kombinaciji z ustrezno vadbo oziroma rekreacijo.

            Če se že odločimo za hujšanje oziroma dieto, pa je potrebno upoštevati tudi še en izredno pomemben faktor, to je glikemični indeks. Glikemični indeks je razmerje med površino pod krivuljo povečanja krvnega sladkorja po zaužitju testnega obroka in površino krivulje porasta koncentracije krvnega sladkorja po zaužiti glukozi ali standardnem živilu, merjeno pri isti osebi in izraženo v odstotkih (kako močno kakšno živilo spodbuja trebušno slinavko k izločanju inzulina). Izraža hitrost prebave in absorpcije živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. Hrana z nizki GI je pod 65, nad 100 pa je hrana z visokim GI. Hrana z nizko vrednostjo GI izboljša kontrolo koncentracije sladkorja v krvi in povečanih maščob ter preprečuje pretirano izločanje inzulina. Zaradi preprečevanja izločanja inzulina ta prehrana dolgoročno vpliva na izboljšanje metabolizma, poleg zmanjšanje teže in apetita.

            Da bi tako naše hujšanje bilo uspešno in zdravo, naj bo naša dieta sestavljena predvsem iz hrane z nizkim GI, kot je na primer kruh z otrobi, riž, grah, nesladkana žita, ovseni kosmiči, rdeč fižol, svež sadni sok brez sladkorja, mlečni izdelki, leča, soja, zelena zelenjava, izogibajmo pa se hrane z visokim GI, kot je glukoza, beli kruh, piškoti, suho sadje, med, marmelade in koruzni kosmiči, saj bodo naše hujšanje bolj kot ne zavirali.

            In za konec še ena res dobra novička. Ko smo se že odločili za hujšanje, je štetje kalorij pravzaprav največkrat zgrešen način ustreznega prehranjevanja. Seveda mora biti vnos kalorij omejen, a bistvo je v pravilnem razmerju med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maščobami. Tudi s psihološkega vidika je preštevanje vsake kalorije mučno in stresno, ravno stres pa je velik sovražnik za hujšanje.

            Deli s prijatelji

             Celulit

             Deli s prijatelji

              Celulit, ta neprijetna nadloga, ki doleti mnogo žensk in nekatere moške. Spoznajte kaj je celulit, kako nastane in kako ga odpravimo.
              Celulit
              Celulit je stanje, kjer se globoko pod kožo naberejo maščobne obloge, ki zato izgleda grudasta in nagubana. Najbolj je opazen na področju zadnjice in stegen, pojavi pa se v obdobju po puberteti. Medicinsko ime za celulit je adiposis edematosa, demopanniculosis deformans, status protrusus cutis in gynoid lipodystrophy.

              Obstajajo tri vrste celulita:

              • Celulit 1. stopnje je na proste oči skoraj neopazen in je praktično brez simptomov. Zaznamo ga le pri mikroskopskem pregledu celic, kjer so opazne rahle podkožne spremembe.
              • Pri celulitu 2. stopnje je poleg rahlih sprememb, ki jih opazimo pri mikroskopskem pregledu, opazna tudi sprememba obledelosti kože, ta ima nižjo temperaturo in je manj elastična.
              • Celulit 3. stopnje je močno opazen na proste oči, ima vse simptome celulita stopnje 2, poleg tega pa ima koža podoben videz kot pomarančni olupek. Čeprav lahko celulit dobita oba spola, je mnogo bolj pogost pri ženski populaciji, saj nastaja zaradi določenih tipov maščob in veznih tkiv, ki so bolj pogosta pri ženskah.

              Vzroki za nastanek celulita

              Vzroki za nastanek celulita še vedno niso popolnoma znani in definirani, vendar obstaja mnogo teorij, ki delno pojasnjujejo zakaj nastane celulit:

              • Hormonsko neravnovesje – hormoni najverjetneje igrajo ključno vlogo pri razvoju celulita. Obstaja nemalo raziskav, ki potrjujejo, da so estrogen, inzulin, noradrenalin in prolaktin tisti izmed hormonov, ki vplivajo na razvoj celulita.
              • Genetska preddispozicija – za razvoj celulita so potrebni določeni geni, ki se prenašajo iz roda v rod. To so geni za spol, raso, upočasnjen metabolizem, nepravilno razporejanje podkožnih maščob in neskladen krvni obtok.
              • Nepravilna dieta – posamezniki, ki zaužijejo preveč nezdravih maščob, ogljikovih hidratov, soli in premalo vlaknin tvegajo večje možnosti za razvoj celulita.
              • Življenjski stil – bolj je pogost pri kadilcih, posameznikih, ki se ne gibljejo in tistih, ki dolgo časa stojijo ali sedijo brez razgibavanja in premorov.
              • Oblačila – verjeli ali ne tudi način oblačenja lahko poveča tveganje za nastanek te nadloge. Oprijeto elastično spodnje perilo, sintetične ali usnjene oprijete hlače, ki zmanjšujejo pretok krvi po zadnjici in stegnjih lahko znatno vplivajo na nastanek celulita.

              Kako odpraviti celulit?

              Obstaja mnogo terapij, ki naj bi pomagale pri odpravi celulita, vendar nobena izmed njih ni bila potrjena v znanstveni in medicinski literaturi.

              Terapevtske metode za odpravo celulita:

              • Pnevmatske masaže
              • Toplotna terapija
              • Masaže za povečanje limfnega obtoka
              • Ultrazvok
              • Radijska frekvenčna terapija
              • Magnetna terapija
              • Radialno-valovna terapija
              • Endermologija
              • Električna stimulacija

              Na žalost nobena izmed naštetih metod ni medicinsko potrjena, vendar pa mnogo posameznikov potrjuje, da so po opravljeni terapiji zaznali manj celulita.

              Drugi način za odpravo celulita je s pomočjo zdravil, ki naj bi vplivala na podkožno maščobo in maščobna tkiva. Obstaja mnogo farmacevtskih izdelkov, ki so uporabjeni za zdravljenje celulita:

              • Methylxantini (kofein in theobromin)
              • Pentocifyllini
              • Adrenalin in beta agonisti
              • Alfa agonisti
              • Aminske kisline
              • Ginko bilova
              • Rutin
              • Indijski orešček

              celulit1Posamezniki, ki skušajo odpraviti celulit uporabljajo te framacevtske izdelke topično (nanos na prizadeta območja), oralno (zaužitje) ali z injekcijo (intravenozno), vendar noben izmed teh načinov ni bil medicinsko potrjen.

              Poleg zgoraj naštetih načinov za opdravo celulita se nekateri posamezniki odločijo za uporabo posebnih oblačil, ki skrijejo celulit in povečajo pretok krvi in limfonov.

              Druge tehnike za odpravo celulita kot sta liposukcija in dieta dejansko ne odpravita celulita, pač pa zgolj omilita. Vsekakor pa je zdrava prehrana ključna pri raztapljanju podkožnih maščob in zmanjšanju obsega te neprijetne nadloge.

              Kako preprečiti nastanek celulita?

              Zdrava prehrana, z nizko vsebnostjo nezdravih maščob, kot je sadje, zelenjava in vlaknine, lahko preprečijo razvoj celulita. V kombinaciji z aktivnim življenjem, redno telesno vadbo, normalno telesno težo, pravilnim izborom oblačil (ne sintetična in ne oprijeta) in nestresnim vsakdanjikom pa bomo znatno zmanjšali tveganje za nastanek celulita.

              Vsekakor je dobro, če živimo zdrav življenjski slog in preprečimo že sam nastanek celulita. Če pa ste med tistimi posamezniki, ki se spopadate s celulitom, pa ga lahko znatno zmanjšate in omilite ter se v skrajnem primeru odločite tudi za kakšnno terapijo ali farmacevtske izdelke, ki vam bodo pri tem pomagali.

              Ne pozabite, niste edini s to neprijetno nadlogo. Želimo vam veliko uspehov in samozavesti pri odpravi celulita!

              Deli s prijatelji

               Hujšanje z jutranjo aerobno vajo

               Deli s prijatelji

                Učinki jutranje aerobne vadbe na tešče na izgubo telesne maščobe oziroma za hujšanje so znani že desetletja. Prvi, ki so jih začeli izkoriščati, so bili bodibilderji, vendar ne za hujšanje, v zadnjem času pa na tovrstno vadbo prisega tudi vse več rekreativcev, ki so jim jutranji teki in poganjanje pedal na sobnih kolesih postali del življenja.

                Čeprav aerobna vadba na tešče morda ni najboljša strategija za resnega bodibilderja, ki mu je cilj, poleg izgube maščobe, tudi preprečitev razgradnje in posledično ohranitev maksimalne količine mišične mase, pa je nekaj neizpodbitno:

                • jutranja vadba je za hujšanje učinkovitejša kot vadba v popoldanskem času
                • jutranja aerobna vadba nudi zaščito proti kopičenju telesne maščobe

                Jutranja aerobna vadba na tešče torej nudi zaščito proti kopičenju telesne maščobe in je pomemben faktor za hujšanje, s tem pa ima tudi pomemben vpliv na zdravje posameznika (in družbe, če smo natančni). Ta zaščita je posledica sprememb presnove maščob, saj namesto, da se maščobne kisline shranjujejo v maščobnih celicah, jih telo uporablja kot energetsko gorivo za delovanje. Ti učinki so lahko prisotni še 12 ur po vadbi, v veliki meri pa so odvisni od intenzivnosti vadbe, večja ko je intenzivnost, večja je kasnejša poraba maščobnih kislin za energijo in tako je tudi hujšanje učinkovitejše.

                Morda ste kje zasledili, da je za hujšanje najprimernejša nizko-intenzivna, dolgotrajna vadba. To je globoko zakoreninjena neumnost, ki preplavlja internet in popularne revije. Razlog za njeno vseprisotnost je ravno njena vseprisotnost. Začaran krog.

                Kakšna je torej povezava med intenzivnostjo vadbe za hujšanje?

                Res je, da med nizko-intenzivno vadbo večji del energije za hujšanje prispevajo maščobe, med visoko-intenzivno pa ogljikovi hidrati, vendar pa tu govorimo o deležih in ne o absolutni porabi. Skupna absolutna poraba energije je med visoko-intenzivno vadbo namreč višja in s tem tudi absolutna količina porabljenih maščob. Seveda mora biti za želeni učinek za hujšanje tudi visoko-intenzivna vadba dovolj dolga. In še enkrat, dodatni pozitivni učinek tovrstne vadbe, kot smo ga že omenili, je tudi povečana poraba maščob PO vadbi.

                Kako deluje hujšanje z jutranjo aerobno vajo?

                Glikogen je kompleksen ogljikov hidrat sestavljen iz molekul glukoze, ki se mu drugače reče tudi živalski sladkor. Vzrok za nenavadno ime leži v tem, da se ta ogljikov hidrat shranjuje v mišičnem in jetrnem tkivu živali in ljudi. Glikogen je lahko dostopno energetsko gorivo za delovanje telesa. Še več, telo za svoje delovanje najraje uporablja prav glikogen. Če so glikogenske zaloge v telesu prazne oziroma niso polne, pomeni, da bodo mišice namesto tega goriva za delovanje porabljale višji delež prostih maščobnih kislin. In prav v takem stanju je telo zjutraj. Če večerjate ob osmih zvečer in vstajate ob sedmih zjutraj, je telo 11 ur brez hrane. V tem času se zaloge glikogena znižajo (jetrni glikogen je izčrpan, mišični pa verjetno tudi ni na najvišjem nivoju, še posebej, če uživate bolj malo ogljikovih hidratov), saj jih telo porablja za osnovno delovanje. Zbudite se torej v odličnem stanju za hujšanje s porabo maščob, saj je njihova poraba med jutranjo vadbo na tešče tudi do 200% višja kot v popoldanskem času, zato je tudi hujšanje učinkovitejše.

                Deli s prijatelji

                 Nega obraza: domača krema za obraz

                 Deli s prijatelji

                  Ste kdaj gledali kaj vse vsebuje vaša krema za obraz? Sestavinami krem pogosto poleg osnovnih sestavin in dodatkov za katere vemo kaj so dodajo tudi kakšne sestavine, ki se skrivajo pod oznako E + neka številka. Za tiste, ki si ne vzamemo preveč časa za raziskave je to neka dodatna skrivnost. Včasih celo nekaj kar bi lahko škodovalo vašemu obrazu.
                  Ker pa je obraz zelo občutljiv del kože se ne priporoča, da bi na del nanašali škodljive stvari, še posebej pa ne alergene stvari, ki jih lahko najdemo v kremah za obraz, ki so v nižjem cenovnem razredu.
                  Obstaja pa način, da za nizko ceno dobimo kremo, ki ima iste učinke kot najdražje kreme, hkrati pa je brez Ejev in različnih alergenih snovi. Še več: pri kremi točno vemo kakšne so sestavine. Vas zanima kako? Doma naredimo preprosto kremo za obraz.
                  Spodaj opisana krema je doma narejena krema (DIY – do it yourself), ki ne potrebuje nikakršnega posebnega znanja in jo lahko vsakdo naredi doma. Potrebujemo le osnovne sestavine, ki jih lahko najdemo v skoraj vsaki trgovini. Sestavine in tako tudi krema je polna antioksidantov, ki so popolna zaščita proti staranju kože in ohranjajo kožo gladko. Ena mešanica kreme pa lahko traja tudi več kot nekaj mesecev in diši čudovito.

                   

                  Sestavine:

                  •  2,5 velike žlice kokosovega masla
                  • 1 velika žlica kokosovega olja
                  • 0,5 velike žlice ekstra deviškega oljčnega olja

                   

                  Priprava doma narejene kokosove kreme za obraz:

                  1.  Malo posodico položite v večjo posodo kjer je topla voda. Malo posodico položite tako, da v njo ne pride voda. Večjo posodico segrevate na štedilniku. Razlog za tak način segrevanja je, da ne pride mala posodica v direktni stik z ognjem, ker bi se lahko kokosovo olje prijelo na posodo in zažgalo. V malo posodico damo kokosovo olje.
                  2. Doma narejena krema za obrazV malo posodico dodamo postopno še ostali dve sestavini in ves čas mešano. Segrevamo dokler se ne raztopijo vse sestavine in imamo samo še tekočo kremo.
                  3. Ko imamo samo še tekoče mešanico, odstranimo malo posodo iz tople vode.
                  4. Počakamo, da postane malo bolj gosta in jo prelijemo v prej pripravljeno embalažo za kremo. Priporočljivo je posodica, ki se lahko zapre s pokrovom na navoj.
                  5. Krema se počasi shladi, med hlajenjem je nekajkrat pretresite, da se surovine enakomerno razporedijo. Tako je doma narejena krema za obraz pripravljena.
                  6. Če pa želite, da bi bila krema manj mastna ji lahko dodate tudi 2-3 žlice čebeljega voska

                  Krema je pozimi, ko je hladneje lahko malo bolj trdna in se priporoča, da jo pred nanosom segrejemo med prsti. Primerna je tudi za nanos po celem telesu in vlaži tudi ostale dele telesa. Če želimo kremo uporabljati tudi poleti se priporoča, da se ji doda zaščitni faktor. Še prej pa preverite, da krema z zaščitnim faktorjem nima škodljivih sestavin.

                  Da bi krema zdržala čim dalj časa se priporoča, da jo hranite v hladilniku. Posebej, če ste dodali čebelji vosek, ki je zaradi visoke koncentracije vode nagnjen k kvarjenju. Želim vam čim bolj zdravo kožo, pa sporočite kakšni so vaši vtisi!

                  Deli s prijatelji

                   Osnove za uspešno hujšanje

                   Deli s prijatelji

                    Je hujšanje v bistvu res tako zahtevno? V bistvu da, ampak to je odvisno od posameznika do posameznika, kako hujšanje ali pa dieto dojema in sprejema. Potrebno je razumeti, da je hrana osnovna življenjska potreba. Brez hrane ni življenja, neustrezna prehrana oziroma dieta, ki jo uporabljamo za hujšanje, pa vodi hitreje do utrujenosti in zmanjševanja odpornosti organizma. Pri hujšem pomanjkanju hranil celo zbolimo za različnimi obolenji. Nasprotno pa preobilna prehrana povzroča debelost, ki je prav tako razlog za najrazličnejša obolenja. Skratka, nepravilna prehrana lahko povzroči kakovostno in količinsko podhranjenost ali prehranjenost, torej debelost, prav tako pa ne varuje človeka pred različnimi zunanjimi in notranjimi vzroki bolezni.

                    Hujšanje z dieto

                    Beseda dieta, ki jo lahko pojmujemo tudi kot hujšanje, v grščini pomeni »način življenja«. V prenesenem pomenu pa jo lahko razumemo tudi kot poseben predpisani način prehrane. Hujšanje brez dodatnega predpisanega načina življenja ni hujšanje v pravem pomenu besede. To se najbolje vidi v primeru, če človek s prekomerno težo hujša samo s shujševalno dieto brez ustreznega predpisanega življenjskega režima življenja, bo njegovo hujšanje počasneje ali pa se bo po končanem hujšanju kmalu spet zredil. Zdrav način življenja ima pomembnejšo vlogo pri hujšanju, kot pa dieta sama.

                    Osnova za dietno hujšanje je zdrava, nizkokalorična hrana, vključena v ustrezni zdrav režim življenja. Osnovna življenjska hranila so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini, minerali in voda. Te snovi razdelimo v energetske in ne-energetske. Energetske snovi so ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine. Energijo človek potrebuje za osnovne življenjske potrebe, kot je dihanje in delovanje srce. Ne-energetske snovi pa so vitamini, minerali in voda, ki skupaj z energetskimi snovmi gradijo in varujejo organizem oziroma vplivajo na presnovne procese.

                    Pomembno je jesti več manjših obrokov dnevno

                    Za naše hujšanje mora hrana biti enakomerno porazdeljeno čez ves dan. Manjši in pogosti obroki so bolj zdravi, ker ne preobremenjujejo prebavil in presnove. Z takšnim načinom prehranjevanja je hujšanje lažje, prav tako pa bolje vzdržujemo telesno težo. Samo en obrok na dan redi hitreje, zato je pomembno, da enakomerno skozi ves dan porazdelimo posamezne hranilne snovi v celodnevnem obroku hrane. Neprimerno je na primer za zajtrk pojesti samo škrobna in sladkorna živila, za kosilo samo maščobna živila, za večerjo pa samo beljakovinska. Celodnevni obrok hrane je treba sestaviti iz čim bolj pestrih živil, ki jih enakomerno porazdelimo čez dan v 3-5 obrokov, obroke pa pojemo v 3-4 urnih presledkih.

                    Ne pozabite na telesno aktivnost in zdrav življenjski slog

                    Za hujšanje je tako na prvem mestu kakovostna in pestra prehrana, kateri ob strani stoji tudi telesna aktivnost. Redna vadba povečuje metabolizem v mirovanju, vsaka telesna aktivnost pa izboljša delovanje presnove, saj se kalorije ne porabljajo le med aktivnostjo, ampak tudi pozneje, saj je po telesnem naporu poraba kisika zaradi regeneracije organizma večja. Poleg pravilne prehrane pa je potrebno upoštevati tudi na spanje oziroma spanec, na kar veliko ljudi pogosto pozablja. Tako se ljudem, ki spijo štiri ure ali manj na noč, ogljikovi hidrati težje presnavljajo. Pri izčrpanosti pa telo tudi upočasni vsakodnevne funkcije, kar ima za posledico počasnejšo presnovo. Skratka, za uspešno hujšanje je torej potrebna kombinacija treh faktorjev: pravilna prehrana, telesna aktivnost in počitek.

                    Deli s prijatelji